Resepi Kuih Ropa Terengganu Inti Ikan Membuat Mudah Simple Paling Sedap Muih Tradisional Melayu Rangup Lembut. Semalam saya ada buat kuih tradisional terengganu yang mudah dan sedap iaitu kuih ropa aka kuih lipat terengganu untuk di jadi berbuka puasa. Tapi anak-anak saya panggil kuih murtabak mini. Kalau singgah pasar malam atau bazar ramadhan bersama anak-anak jarang sangat tak beli kuih ropa. Anak bongsu dan suami suka sangat makan. Jika makan gerenti tambah tambah tak cukup satu. Antara kuih muih terengganu yang menjadi kegemaran diaorang juga lah. Sekarang bila sudah tau resepi kuih ropa terengganu ori, saya buat homemade sendiri je lah. Lebihan kuih ropa frozen kan dalam peti sejuk. Sesapa yang lapar boleh goreng sendiri nanti. Cara membuat kuih ropa terengganu mudah sahaja. Ada yang nak tau tak ? Jom saya kongsikan resepi kuih ropa terengganu mudah sukatan cawan :

Resepi Kuih Ropa Terengganu Original
Resepi Kuih Ropa Terengganu Asli Original



Resepi Kuih Ropa Terengganu Sukatan Cawan

Bahan untuk kuih ropa terengganu mudah :


Resepi Kulit Kuih Ropa Rangup
Resepi Kulit Kuih Ropa Terengganu


Cara Membuat Kulit Kuih Ropa Terengganu
Cara Buat Kulit Kuih Ropa Terengganu

Bahan untuk resepi kulit kuih ropa terengganu :

  1. Empat cawan tepung gandum
  2. Satu biji telur ayam
  3. Secubit garam halus
  4. Air
Kulit Kuih Ropa Rangup Resepi
Kulit Kuih Ropa Rangup


Resepi Inti Kuih Ropa Terengganu


Cara Buat Inti Ikan Kuih Ropa Terengganu
Cara Membuat Inti Kuih Ropa Terengganu


Cara buat inti kuih ropa terengganu :

> Resepi Kuih Ropa Inti Kentang
> Resepi Kuih Ropa Inti Sardin



Cara Melipat Kuih Ropa Terengganu
Cara Lipat Kuih Ropa Terengganu

Cara Membuat Kuih Ropa Rangup
Cara Membuat Kuih Ropa Terengganu



Cara Buat Kuih Ropa Terengganu

Cara membuat kuih ropa terengganu :

Kuih Ropa Terengganu Recipe
Kuih Ropa Terengganu Resepi


  1. Masukkan semua bahan diatas ke dalam blender.
  2. Masukkan air. Sukatan agak-agak sendiri sahaja tau. Asalkan adunan tidak terlalu cair atau terlalu pekat.
  3. Kisar sampai sebati.
  4. Seterusnya, panaskan kuali non-stick atau kalau pakai kuali biasa letak minyak sikit.
  5. Letak satu senduk bancuhan tadi ke dalamnya
  6. Goyang-goyangkan sikit kuali agar kulit kuih ropa menjadi nipis, lebar dan sekata. Jangan tebal sangat tau.
  7. Bila dah nampak kering dan agak masak, angkat. Tak perlu di terbalikkan ye.
  8. Ulang sampai bancuhan habis.

Resepi Kuih Lipat Terengganu Ori
Resepi Kuih Lipat Terengganu Asli


> Resepi Kuih Akok Kedut Terengganu Asli

> Resepi Kuih Talam Ubi Kayu Terengganu Ori


Resepi Kuih Ropa Frozen
Resepi Kuih Ropa Inti Ikan Terengganu


Step akhir, masukkan inti kuih ropa pada bahagian tengah dan lipat cantik cantik. Cara lipat kuih ropa mudah sahaja. Lipat biar jadi bentuk empat segi. Kemudian, goreng hingga warna bertukar keemasan gitu. Toskan dan sekarang siap sedia untuk dihidangkan atas meja makan untuk hidangan ahli keluarga tercinta mahupun kepada jiran tetangga yang datang ke rumah. Cara buat kuih ropa mudah je kan, selamat mencuba semua. Jika tiada aral melintang, kita jumpa lagi di lain hari. Salam dan semoga berjaya.

> Resepi Kuih Tepung Kapur Terengganu Asli