Resepi Bubur Cha Cha Terengganu Asli Original Tradisional Sedap Mudah Simple. Santapan petang kami sekeluarga, bubur caca tepung gandum versi Terengganu. Simple sangat cara nak buat bubur chaca ni tapi paling sedap tau. Jom saya kongsikan resepi bubur cha cha terengganu original :
Bubur Caca Terengganu |
Resepi Bubur Caca Terengganu Asli Original Tradisional Sedap Mudah Simple
Bahan untuk resepi bubur caca terengganu original :
- Dua cawan tepung gandum
- Air kapur sikit
- Air biasa sikit
- Campurkan semua bahan diatas, tapi tapi jangan terlalu pekat dan terlalu cair ye.
> Resepi Kuih Ropa Terengganu
> Resepi Akok Telur Terengganu
> Resepi Kueh Bom Bijan Terengganu
Resepi Kuah Bubur Cha Cha Terengganu
Bahan untuk Resepi Kuah Santan Bubur Caca Terengganu :
- Satu biji kelapa-ambil sederhana pkt
- Secubit garam
- Dua keping gula nisan atau gula melaka
- Satu helai daun pandan ( simpul )
- Masak guna api kecil semua bahan kuah bubur diatas sampai mendidih.
> Resipi Bubur Asyura Terengganu Sukatan Cawan
Cara Buat Bubur Caca Terengganu
Cara buat bubur caca tradisional :
- Ambil bancuhan tepung gandum tadi dan terap guna acuan ( saya guna bakul rotan, tengok gambar atas ) ke dalam kuah yang sedang mendidih tersebut
Step akhir, biarkan sampai tepung masak. Siap. Cara buat bubur caca mudah je kan, selamat mencuba semua. Salam.
0 Comments